Dostupni linkovi

Međunarodni dan planina


Planine u Bosni i Hercegovini obiluju rudnim i šumskim bogatstvom, čistim izvorima vode, raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Uz 11. decembar, koji se obilježava kao Međunarodni dan planina, planinarski i turistički vodič Braco Babić za Agenciju FENA govori o ljepotama naših planina, značaju za zdravlje ljudi, ali i potrebi da se vodi veća briga o njihovoj zaštiti.

Babić naglašava da planine zauzimaju gotovo dvije trećine teritorije BiH i da se s pravom može reći da pripadamo velikoj porodici brdsko-planinskih zemalja u svijetu.

- Ne treba zaboraviti da jedna desetina čovječanstva živi u planinskim prostranstvima. Iz tog razloga potrebno je da prigodnim manifestacijama obilježimo Međunarodni dan planina - kaže on.

Cilj obilježavanja tog značajnog datuma je informirati širu javnost o planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima kojih je iz dana u dan sve više kao što je nekontrolirana sječa šume, zagađenje izvorišta pitke vode i uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

Upravo je zato Međunarodni dan planina prilika za unapređenje svijesti o važnosti planina za život ljudi, ali i općenito za cjelokupan život svijet.

XS
SM
MD
LG