Dostupni linkovi

Nove vlasti BiH trebaju napraviti sistem zaštite civilnih žrtava rata


Nove vlasti u BiH moraju napraviti pojednostavljen, sveobuhvatan i pravedan sistem koji će odgovoriti na prava i potrebe svih civilnih žrtava rata u BiH, poručila je šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi.

U Sarajevu je večeras održana panel diskusija pod nazisom "Civilne žrtve rata u BiH: Da li će trauma biti nasljeđe nove generacije?" kojim je Kancelarija Savjeta Evrope u BiH obilježila Međunarodni dan ljudskih prava.

"Ovim skupom želi se naglasiti činjenica da se mora odgovoriti na potrebe i na prava sadašnjih civilnih žrtava rata bez obzira na etničku pripadnost, mjesto boravka i rod“, naglasila je Henesijeva na konferenciji za novinare koja je prethodila skupu.

Ona je istakla da se 20 godina nakon rata u BiH civilne žrtve i dalje suočavaju sa traumama, gubicima i sa statusom koji je nesiguran i nedefinisan usljed fragmentiranosti i kompleksnosti državnog aparata koji brigu o civilnim žrtvama rata čini neadekvatnom.

"Nedostatak zakonskog okvira koji reguliše reparaciju, nadoknadu civilnim žrtvama rata, ozbiljan je nedostatak u pravnom okviru BiH", poručio je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Nina Suomalainen istakla je da postoji zabrinutost u vezi sa neravnopravnošću i neadvekatnošću pristupa socijalnim pravima i uslugama za civilne žrtve rata u oba entiteta, te sa dodjelom resursa zasnovanom na statusu umjesto na potrebama.

XS
SM
MD
LG