Dostupni linkovi

Bramerc u SB: Šešelj prekršio naređenja i uvredio žrtve


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) ocenio je danas, pred Savetom bezbednosti UN, da je optuženi Vojislav Šešelj svojim
izjavama, po povratku u Srbiju, prekršio naređenja Tribunala i uvredio žrtve.

Predstavljajući redovan, šestomesečni izveštaj o radu haškog tužilaštva, Bramerc je rekao da "razume i deli frustraciju mnogih zbog toga što provostepena presuda Šešelju još nije izrečena, ako se ima u vidu da je poslednji svedok svedočio u julu 2010, a da je suđenje okončano u martu 2012".

Novi sudija na suđenju Šešelju, po rečima glavnog tužioca, zatražio je nedavno "još godinu dana" da se upozna sa predmetom, pre nego što pristupi odlučivanju o presudi.

Podsećajući da je Šešelj privremeno oslobođen na inicijativu raspravnog veća "pod "ograničenim uslovima", Bramerc je naglasio:

"Šešeljevo nepoštovanje naređenja Tribunala i uvrede koje je uputio zajednicama žrtava učinili su neophodnim da moja kancelarija zatraži da se odluka o privremenom puštanju opozove. Odluka o tom zahtevu se očekuje".

Glavni tužilac upozorio je da nas "snažne reakcije na Šešeljevo puštanje i oživljavanje njegove retorika od pre dve decenije, podsećaju da je pomirenje još krhko".

Osvrćući se na svakodnevnu saradnju država bivše Jugoslavije sa tužilaštvom u Hagu, kazao je da je ona zadovoljila očekivanja.

Bramerc je ocenio da je neophodno unaprediti saradnju među tužilaštvima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji o kojoj su potpisani sporazumi koji "još nisu primenjeni u praksi".


XS
SM
MD
LG