Dostupni linkovi

Junker ponovo na meti zbog skandala LuksLiks


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, bivši luksemburški premijer, ponovo se našao na meti zbog skandala posle razotkrivanja sistema utaje poreza za multinacionalne kompanije putem posebnih sporazuma sa Luksemburgom.

Svetski mediji objavili su nove informacije o tome da je Luksemburg, jedan od "poreskih rajeva", sklapao ugovore po kojima je minimalno oporezivao i američku kompaniju Skajp, koja je od 2011. u vlasništvu Majkrosofta, Volt Dizni i Invistu, filijalu Koh industrija.

Nove podaci "LuksLiksa" objavljeni su nekoliko sati pre polaganja zakletve Evropske komisije pred Sudom pravde EU, i to u Luksemburgu.

Junker je za francuske medije danas rekao da je objavljivanje ovih informacija oslabilo njegov položaj zbog toga što ostavlja prostor da se veruje da je učestvovao u mahinacijama koje nisu u skladu sa osnovim pravilima etike i morala.

Luksemburg je optužen da je od 2002. do 2010, dok je Junker bio premijer, s multinacionalnim kompanijama sklapao tajne ugovore po kojima ih je minimalno oporezivao.

Junker je ranije najavio da će predložiti evropski zakon za automatsku razmenu informacija vezano za ugovore sa firmama.

XS
SM
MD
LG