Dostupni linkovi

Kvašnjevski: Pristali smo na zatvore CIA, ne na mučenje


Bivši poljski predsednik Aleksander Kvašnjevski priznao je danas da je njegova zemlja dozvolila američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) da upravlja tajnim zatvorom na poljskoj teritoriji, s napomenm da poljski zvaničnici nisu odobrili grube tehnike ispitivanja.

Kvašnjevski je prethodno godinama demantovao navode o postojanju tajnog američkog zatvora za osumnjičene teroriste u Poljskoj. On je bio na vlasti od 1995. do 2005. godine.

Bivši predsednik, koji nije saopštio datume transportovanja zatvorenika, rekao je da je zatvor pod upravom CIA ukinut pod pritiskom poljskih lidera.

"Poljska je preduzela korake za okončanje aktivnosti na toj lokaciji i ta aktivnost je u određenom trenutku obustavljena", rekao je Kvašnjevski radiju "TOK FM" u Varšavi.

Bivši zvaničnici CIA rekli su agenciji AP da je tajni zatvor u Poljskoj postojao od decembra 2002. godine do jeseni 2003. godine.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava veruju da je osam lica osumnjičenih za terorizam bilo pritvoreno u Poljskoj, uključujući Kalida Šeika Mohameda, samoproglašenog organizatora napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

XS
SM
MD
LG