Dostupni linkovi

Nastavak suđenja Hadžiću u januaru


Haški kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) se još uvijek nije očitovao o bolesti bivšeg premijera tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića, no zakazan je nastavak suđenja – nakon zimske sudske pauze.

„Suđenje Goranu Hadžiću je odgođeno do 12.siječnja 2015.godine zbog bolesti optuženog.“, navela je samo glasnogovornica suda Magdalena Spalinska, ne želeći komentirati niti potvrditi izjave vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, koji je nakon privremenog puštanja na slobodu u medijima izjavio – da je Hadžić ozbiljno bolestan zbog tumora na mozgu.

Hadžiću se podsjetimo sudi za zločine nad nesrpskim stanovništvom na pobunjenom području Hrvatske (1991.-1993.godine) – na kojem je obnašao vlast, a suđenje mu je na pauzi već oko 2 mjeseca.

Optužba je već završila s iznošenjem dokaza na ovom, jednom od zadnjih haških suđenja, tereteći ga po 14 točaka optužnice po zapovjednoj odgovornosti za niz masovnih zločina srpskih snaga - poput ubijanja vukovarskih zarobljenika na Ovčari i u Veleprometu, civila u Lovasu, Dalju, Opatovcu... kao i za zatočavanje tisuća Hrvata u logore u Srbiji.

Prema optužnici Hadžić je bio jedan od članova udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja tzv.Velike Srbije - pa je tijekom dokaznog postupka tužiteljstvo iznosilo i dokaze o njegovoj povezanosti i suradnji s političkim i vojno-policijskim dužnosnicima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG