Dostupni linkovi

EU kritikuje CIA, pohvale Obami


Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog izveštaja da je američka obaveštajna služba CIA godinama primenjivala torturu prema osumnjicenima za terorizam.

Istovremeno, EU odaje priznanje predsedniku Baraku Obami zbog nastojanja da takvu praksu spreči.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog rezultata istrage američkog Senata o mučenjima, što je praksa koju EU oštro osuđuje i kada se koristi u borbi protiv terorizma”, rekla je novinarima u Briselu portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

U juče objavljenom izvestaju Senata navodi se da je CIA godinama koristila razne tehnike mučenja za prikupljanje informacija od osumnjičenih za terorizam, i istovremeno skrivala od političara istinu o toj praksi.

Upitana da li će EU istražiti ulogu pojedinih evropskih zemalja koje su tesno sarađivale sa CIA i možda joj pomagale da se služi nehumanim metodama, Rej je odgovorila odrečno, tvrdeći da se to u izveštaju ne pominje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je ranije danas u saopštenju za medije povodom Svetskog dana ljudskih prava poručila da je mučenje česta pojava u mnogim delovima sveta i da EU “mora na to da obrati pažnju”.

Ona, međutim, tom prilikom nije direktno pomenula SAD, niti bilo koju drugu državu.

XS
SM
MD
LG