Dostupni linkovi

Kurc: Za ulazak u EU puna normalizacija odnosa s Kosovom


Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN da je za članstvo Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa s Kosovom što bi se potvrdilo i pravno obavezujućim dokumentom.

"Nije u interesu EU da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama, jer bi to značilo 'uvoz' nestabilnosti. Stoga je pre ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa, što bi se potvrdilo i pravno obavezujućim dokumentom, a Brisel je spreman da pomogne i olakša taj proces" rekao je Kurc.

Povodom izjave komesara EU Johanesa Hana o tome da li se od Srbije traži uvođenje sakncija Rusiji, Kurc je izrazio uverenje da je "komesar Han jednostavno želeo da istakne kako su zajedničke vrednosti sa EU i postepeno usklađivanje s njenom spoljnom politikom, važan deo procesa pridruživanja".

On je dodao da je "proevropsko opredeljenje Vlade Srbije, a naročito premijera Aleksandra Vučića, veoma jasno".

Povodom dolaska haškog optuženika i lidera radikala Vojsilava Šešelja u Srbiju, Kurc je rekao da ga "to ne brine" i da je "nacionalizam u Srbiji prevaziđena ideologija".

XS
SM
MD
LG