Dostupni linkovi

Gorbačov poziva na odmrzavanje odnosa Rusije i Zapada


Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov pozvao je danas na odmrzavanje odnosa Rusije i Zapada, koji su na najnižem nivou od početka ukrajinske krize.

U tekstu objavljenom u ruskom dnevniku Rosijska gazeta, bivši predsednik (83) žali što je ukrajinska kriza dovela do ekonomskih sankcija Rusiji, ali i zbog zastoja u više vitalnih oblasti saradnje poput borbe protiv terorizma, klimatskih promena ili upravljanja epidemijama.

"Moramo hitno da odmrznemo naše odnose", napisao je Gorbačov i pozvao lidere Rusije i SAD da se sastanu, a pozvao je i na organizovanje samita Rusije i EU.

Bivši sovjetski lider je istakao da Rusija i SAD imaju "posebnu odgovornost" jer, "kada se one udalje, svet je suočen sa teškim posledicama", dodao je Gorbačov.

Kad je reč o Ukrajini, Gorbačov smatra da i ukrajinska vojska i proruski pobunjenici "krše primirje, da su obe strane krive za upotrebu opasnih vrsta oružja i da krše ljudska prava".

Gorbačov koji je ranije kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina, podržao je pripajanje Krima, ocenjujući da je reč o ispravljanju greške iz sovjetskog doba.


XS
SM
MD
LG