Dostupni linkovi

UN poziva na krivično gonjenje za ispitivanja CIA-e


UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava uputili su pozive za krivično gonjenje američkih zvaničnika umiješanih u, kako se navodi u izvještaju Senata SAD, "brutalna" ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al kaide, koje je vršila Centralna obavještajna agencija.

Specijalni izvjestilac UN za ljudska prava i protivterorizam Ben Emerson rekao je da visoki zvaničnici adiministracije bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša, koji su planirali i izvršili ta djela, moraju biti krivično gonjeni.

On je rekao da je postojala "jasno orkestrovana politika sa visokog nivoa"

CIA je branila svoje postupke u godinama poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine, s napomenom da je time spašavala živote.

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da je vrijeme da se krene dalje.

U izvještaju senatskog komiteta na preko 6.000 stranica predočeni su mnogi dokazi, ali je javnosti dostupno samo 525 stranica dokumenta, dok je ostatak pod oznakom "povjerljivo".

Američka Unija za građanske slobode saopštila je da bi državni tužilac trebalo da imenuje specijalnog tužioca radi provođenja "nezavisne i kompletne istrage o zvaničnicima Bušove administracije koji su kreirali, odobrili, proveli i prikrili program mučenja".

XS
SM
MD
LG