Dostupni linkovi

Hejgel u Iraku: Završne konsultacije


Odlazeći američki ministar odbrane Čak Hejgel stigao je danas u nenajavljenu posetu Bagdadu.

On treba da se konsultuje sa zvaničnicima iračke vlade i posavetuje sa američkim generalima oko aktivnosti u borbi protiv džihadista iz Islamske države ID, saopštio je Pentagon.

Hejgel, kojem je ovo verovatno poslednja poseta inostranstvu u funkciji ministra odbrane SAD, budući da će ga na tom mestu zameniti Ešton Karter, sleteo je jutros na međunarodni aerodrom u Bagdadu pod velikim obezbeđenjem, prenela je agencija AP.

On bi u prestonici Iraka trebalo da se sastane sa premijerom te zemlje Hajderom al-Abadijem i drugim zvaničnicima vlade u Bagdadu.

Hejgel je juče, tokom posete Kuvajtu, rekao kako veruje da su iračke vojne snage počele da jačaju, delimično zahvaljujući vazdušnim napadima koalicionih snaga na čelu sa SAD na uporišta Islamske države.

Šef Pentagona je dodao da ID i dalje predstavlja značajnu pretnju, ne samo po Irak, već i po susedni Iran i druge zemlje u regionu.

On je ponovio da je politika zvaničnog Vašingtona da ne koordiniše vojnu akciju u Iraku sa zvaničnim Teheranom, ali je istakao i da iranske vlasti imaju razloga da budu zabrinute oko dugoročnih ambicija ID.

SAD pomažu Iraku da povrati teritorije koje su zauzeli džihadisti iz ID, ali je američki predsednik Barak Obama isključio mogućnost slanja vojnika na teren.

Na vrhuncu rata u Iraku, u toj zemlji je bilo oko 170.000 američkih vojnika, ali ih je posle povlačenja u decembru 2011. godina sada ostalo tek oko 1.650.

XS
SM
MD
LG