Dostupni linkovi

Kragujevac: Štrajk u fabrici Metal sistemi


Radnici preduzeća Metal sistemi počeli su jutros štrajk jer traže hitnu smenu direktora i protive se predlogu Agencije za privatizaciju da se preduzeće privatizuje kroz postupak stečaja.

U sindikatu preduzeća kažu da su radnici nezadovoljni jer direktor postavljen krajem oktobra nije uradio ništa za oživljavanje proizvodnje, niti u vezi s predlogom za privatizaciju kroz stečaj.

Od dolaska novog direktora, zaposlenima nije isplaćen ni jedan dinar, a proizvodnja je potpuno zaustavljena.

Radnici se protive i predloženom modelu privatizacije kroz postupak stečaja i traže da se privatizacija sprovede po modelu prodaje imovine.

Predsednik Samostalnog sindikata Metal sistemi Miloš Tanasković je agenciji Beta rekao da je situacija u preduzeću teška, račun je blokiran dva meseca, a zaposleni su primili poslednji put platu za avgust, ali ne svi.

Štrajk će trajati sve do ispunjenja zahteva.

Metal sistemi je preduzeće koje je u većinskom vlasništvu države koja ima 57 odsto kapitala, 33 odsto ima bivši vlasnik, a 10 odsto zaposleni. To preduzeće s 240 radnika, podržavljeno je 2011. godine, posle njihovog protesta zbog loše privatizacije.

Metal sistemi imaju dve proizvodne celine: fabriku lanaca nekadašnje industrija "Filip Kljajić", i procesnu opremu koja proizvodi metalne konstrukcije.

XS
SM
MD
LG