Dostupni linkovi

EP: Postignut dogovor o budžetu EU za 2015.


Pregovarači Evropskog parlamenta i zemalja članica postigle su u ponedjeljak naveče dogovor o budežtu EU-a za 2015. koji predviđa dodatnih 4,8 milijardi eura za plaćanje obaveza dospjelih ove godine, objavio je predsjednik Odbora za budžet Evropskog parlamenta Jean Arthuis.

Arthuis je na svom twitteru objavio da je "konačno postignut" dogovor o proračunu, uključujući 4,8 milijardi eura za dospjele obaveze i dogovor o početku procesa za raščišćavanje neplaćenih računa.

S druge strane, talijansko predsjedništvo ne navodi da je postignut dogovor nego da je napravljen veliki korak naprijed.

"Sada moramo dovršiti posao kako bismo našli zadovoljavajuće rješenje za sve strane", izjavio je, prema saopštenju, talijanski ministar financija Pier Carlo Padoan.

Procjenjuje se da se do kraja ove godine nakupilo oko 30 milijardi zaostalih obaveza koje nisu plaćene, a sada je, prema Arthuisu, postignut dogovor da se izradi plan za rješavanje tih zaostataka.

Evropski parlament je do sada odbijao odobriti budžet za sljedeću godinu ako se države na članice ne obavežu na plaćanje dospjelih obaveza.

Prema ovom dogovoru, budžet za sljedeću godinu iznosio bi 145,2 milijarde eura u obavezama i 141,2 milijarde u plaćanjima.

Ako zemlje članice daju zeleno svjetlo za ovaj prijedlog, Evropski parlament bi ga mogao izglasati na plenarnoj sjednici naredne sedmice u Strazburu.

XS
SM
MD
LG