Dostupni linkovi

Mogherini: Moramo raditi sa Turskom, zaustaviti prelaz boraca IS


Šefica vanjske politike Evropske unije, Federica Mogherini izjavila je 8. decembra u Anakari, da članice EU-a moraju usko sarađivati s međunarodnim partnerima, kao što je Turska i zaustaviti prolaz stranih boraca koji putuju na Bliski istok da se pridruže radikalnim islamskim militantima.

Mogherini se sastala s turskim dužnosnicima u Ankari s namjerom da pritisne Tursku da tjenije sarađuje u borbi protiv Islamske države te da apeluju na Tursku da ne podrivaju sankcije EU protiv Rusije.

Mogherini je na press konferenciji konferenciji u Ankari :

"Razgovarali smo o problemu ulaska stranih boraca.U zajedničkom je interesu da se suočimo sa tim problemom - da imamo dobru koordinaciju i dobru strategiju da se zaustavi protok na obje strane granice ".

Ona je saopštila da EU "finalizira" novi paket pomoći od 70 miliona eura za Tursku zbog velikog priliva izbjeglica.

Zbog krize u Siriji i Iraku oko 1,6 miliona izbjeglica došlo je u Tursku.

Prema njenim riječima, političko rješenje za rat u Siriji ključ je za bezbjednosnu i humanitarnu situaciju u toj zemlji.

Hiljade ljudi iz EU borilo se u Siriji i Iraku na strani radikalnih islamista, a mnogi su prošli kroz Tursku, koju kritikuju da ne kontroliše dovoljno svoju granicu sa Sirijom i Irakom dugu 1.200 kilometara.

Odnosi sa Rusijom drugo su važno pitanje o kojem EU zvaničnici predvođeni Mogherinijevom žele da razgovaraju sa turskim zavničnicima.

Prošle je sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin boravio u Turskoj i založio se za bliskiju saradnju sa tom zemljom.

Ankara se nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog uloge Moskve u krizi Ukrajine.

EU je pozvala Tursku da to učini, ili barem da ne koristiti situaciju za izvoz ključnih proizvoda u Rusiju.

XS
SM
MD
LG