Dostupni linkovi

UN traže 16 milijardi dolara za humanitarnu pomoć


Ujedinjene nacije su saopštile da im je potrebno 16,4 milijardi dolara iduće godine kako bi mogli pomoći više od 57 milona najranjivijih kategorija ljudi na svijetu.

Posljednji godišnji humanitarni apel iznosio je 13 milijardi dolara, tako da je ovo novi rekordni zahtjev za UN organizaciju.

Valerie Amos, šefica za humanitarnu pomoć UN i koordinator za hitne slučajeve, kaže da je više od 80 posto onih koji su u potrebi u zemljama u konfliktnim zonama, i da su njihovi životi devastirani nasiljem.

Amos je rekla novinarima u Ženevi u ponedjeljak, 8. septembra, da "se suočavamo sa potrebama za pomoć u neviđenim razmjerama."

U novom apelu, UN traže 2,8 milijardi dolara za pomoć za ljude raseljene tokom sukoba unutar Sirije, u drugim iznosu od 4,4 milijarde dolara traže novac za osiguranje pomoći za više od 3.250.000 registrovanih sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama.

Prošle godine, Sirija i Južni Sudan bile su u fokusu operacija UN-pomoći.

Nakon toga, sukob u Ukrajini, te nagli rast militantne grupe Islamska država, i epidemija Ebole povećali su potrebe za pomoć UN.

XS
SM
MD
LG