Dostupni linkovi

MANS osudio pritvaranje novinarke RSE Hadidže Ismajlove


Crnogoska NVO MANS, koja se bavi sitraživanjem korupcije, najoštrije je osudila hapšenje i pritvaranje Hadidže Ismajlove, azerbejdžanske istraživačke novinarke, ocijenjujući da se radi o drastičnom kršenju ljudskih prava kao i slobode medija i izražavanja, svojstvenom totalitarnim režimima.

Hadidže Ismajlove, istaknuta azerbejdžanska istraživačka novinarka, koja radi za Radio Slobodna Evropa i međunarodnu mreže istraživačkih novinara OCCRP, sa kojom blisko sarađuje i MANS, u petak je zadržana u dvomjesečnom pritvoru u Bakuu, pod optužbom “podsticanja na samoubistvo”.

Ismajilova je otkrila da iza "britanske kompanije" koja je istražujući zlato u Azerbejdžanu i koja je u potpunosti devastirala životnu sredinu i ugrozila zdravlje stanovništva lokacije na kojoj su vršena iskopavanja, stoje članovi porodice predsjenika Ilhama Alijeva.

Ljetos je Ismajlova otkrila i činjenice kojima se dokazuje učešće predsjednikove kćerke u privatizaciji azerbejdžanskog telefonskog giganta.Ovo su samo dva od desetine njenih senzacionalnih otkrića koji uključuju porodicu Alijeva. Za svoj rad, Ismajlova je nagrađena je više puta uglednim međunarodnim novinarskim nagradama.

Hadidža je uhapšena samo dan nakon što je šef kabineta predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Ramiz Medijev izdao saopštenje na 60 strana, u kojem je optužio Ismajlovu za ispoljavanje “destruktivnog stava prema poznatim pripadnicima Azerbejdžanskog društva” i utvrdio da to “zadovoljava njene gospodare u inostranstvu”.

Krivična djela koja joj se stavljaju na teret su produkt iskonstruisanih napora da se kritički glas Ismailove konačno uguši, ali i da se drugima pokaže kakav odgovor režima mogu očekivati ako se usude da istražuju poslove porodice predsjednika Alijeva.

MANS duboko saosjeća sa Ismalovom jer je i sam u kontinuitetu zbog svog rada pod pritiskom aktuelnog režima u Crnoj Gori i više je nego očigledna paralela koju ovaj slučaj prikazuje između dvije "demokratije".One u Azerjbedžanu i crnogorske, navodi se u saopštenju Mansa.

XS
SM
MD
LG