Dostupni linkovi

Drobnič: Korupcija i dalje problem u Crnoj Gori


Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da je korupcija u Crnoj Gori i dalje prisutna u mnogim oblastima i da će se od dražave tražiti konkretni rezultati i presude uključujući i slučajeve visoke korupcije.

Drobnič je na danšnjoj sjednici Odbora za antikorupciju u Skupštini Crne Gore na kojem je obilježen 9. decembar - Međunarodni dan borbe protiv korupcije, rekao da „nezavisnost i odgovornost pravosuđa ostaju ozbiljan problem i otežavaju borbu protiv korupcije“.

Uskoro se navršava godina dana od otvaranja pregovora 23 i 24 a zemlja se i dalje suočava sa izazovima u borbi protiv korupcije. Od Crne Gore će se očekivati mjerljivi i konkretni rezultati u istragama, gonjenju i presudama u slučajevima korupcije uključujući i one na visokom nivou – kazao je Drobnič.

On je naveo da su neki od izazova koji su osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije koja mora da ima jasno definisan mandat i efektivna ovalšćenja za obavljanje zadataka.

Do njenog osnivanja postojeće insistucije treba da imaju proaktivniji pristup u borbi protiv korupcije – rekao je Drobnič.

Predsjednik Skuptine Ranko Krivokapić kazao je da je korupcija prijetnja kad država nije dovoljno jaka.

"Tamo gdje nema jakih insistucija korupcija prijeti da postane pravilo. Mi smo dugotrajuća država ali je naš izazov da ova generacija političara izgradi jake insistucije. Mislim da građani to osjećaju i da je taj izazov prioritetan. To je ne mali posao za sve nas" – poručio je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG