Dostupni linkovi

Brisel: Pregovori o budžetu EU za narednu godinu


Pregovarači Parlamenta i Vijeća EU danas nastavljaju pregovore o budžetu za sljedeću godinu. Ministri finansija o uvođenju poreza na finansijske transakcije.

Pregovorači Parlamenta i Komisije ponovno se sastaju danas kako bi pokušali postići dogovor o budžetu za sljedeću godinu i plaćanju zaostalih obveza iz ovogodišnjeg budžet.

Postigne li se dogovor, on bi mogao biti potvrđen na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta koji počinje sedam dana poslije. Ako ne, EU će u prvim mjesecima 2015. imati privremeni budžet, koji se formira tako da se budžet od prethodne godine podijeli na 12 jednakih dijelova i onda se EU finansira na mjesečnoj osnovi dok se dogovori godišnji budžet.

Zemlje članice žele ograničiti budžet EU-a za sljedeću godinu na 140 milijardi eura, dok parlamentarci traže 146,4 milijarde. Prethodni pokušaj usaglašavanja budžeta je propao i Komisija je izišla s novim prijedlogom.

Komisijin prijedlog budžeta predviđa 145,2 milijarde eura u obvezama, što je za 1,8 posto više od ovogodišnjeg budžeta te 141,3 milijarde u plaćanjima, 0,7 posto više nego u ovogodišnjem budžetu.

Poslijepodne se sastaju ministri finansija zemalja koje čine eurozonu. Ministri će ponovno razgovorati o uvođenju poreza na finansijske transakcije putem mehanizma pojačane saradnje, ali su mali izgledi da se postigne pomak do kraja ove godine.

Početkom 2014. godine, 11 zemalja, među njima Njemačka i Francuska, odlučile su uvesti porez na finansijske transakcije kroz pojačanu saradnju, jer o tom nije bilo moguće postići konsenzus svih zemalja članica.

XS
SM
MD
LG