Dostupni linkovi

Malići: Tirana nema paternalističku nameru prema Kosovu


Albanija nema paternalističku nameru prema Kosovu, a zemlje regiona koji nisu članice EU treba da se fokusiraju na međusobnu saradnju i svoj evropski put, rekao je za beogradske medije savetnik premijera Albanije Škeljzen Malići.

"Sledeći period treba za ceo region, odnosno zemlje regiona koje nisu članice EU, da bude neka vrsta intenzivne pripreme za ulazak u Uniju. Ceo region treba da napravi neki ekonomski mehanizam da se pripreme za EU integracije", rekao je Malići za B92.

On smatra da Hašim Tači neće biti premijer Kosova i da je Tačijeva želja da bude na mestu predsednika, ali mandat Atifete Jahjaga traje još godinu dana. Ipak, kako je Malići rekao, nova kosovska vlada bi trebalo da bude stabilna jer će je formirati koalicija koja će sa manjinama imati dvotrećinsku većinu.

"Što se tiče pregovora Beograda i Prištine, mislim da se ništa neće prometi, osim što će se ceo taj proces na neki način ubrzati sa novom vladom i novim institucijama", dodaje Malići.

Malići smatra da su Srbi u kosovskoj vladi važni za dijalog Beograda i prištine i on očekuje da će oni najpre tražiti formiranje Zajednice srpskih opština.

"Formiranje Zajednice srpskih opština treba da se reši u Briselu, a ne u kosovskim institucijama", zaključio je on.

XS
SM
MD
LG