Dostupni linkovi

Saudijska Arabija: Zbog terorizma uhapšeno 135 ljudi


Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije saopštilo je u nedelju da je policija uhapsila 135 ljudi, među kojima 26 stranaca, zbog veza sa terorističkim grupama.

Među uhapšenim strancima, nalazi se 16 sirijskih i tri jemenska državljana, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije general Mansur al-Turki, a prenela zvanična agencija SPA.

Osumnjičeni pripadaju "grupama...koje je terorizam ujedinio", a uhapšeni su nakon "ponovljenih pokušaja da se ugrozi bezbednost i stabilnost" Saudijske Arabije, rekao je Turki, ne precizirajući gde je hapšenje sprovedeno.

Od osumnjičenih, 40 njih je "otišlo u zone konflikta, pridružilo se ekstremističkim grupama i prošlo obuku rukovanja oružjem...pre povratka u kraljevstvo gde su planirali da destabilizuju zemlju", rekao je portparol.

On je dodao da je 54 osumnjičenih umešano u "finansiranje, regrutovanje, propagandu i proizvodnju eksploziva...kao pomoć ekstremističkim grupama".

Još 17 osumnjičenih povezano je sa nemirima i oružanim napadima u Avamiji, zajednici u Istočnoj provinciji, gde žive manjinski šiiti.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein učestvuju u napadima koalicionih snaga predvođenih SAD na položaje ekstremističke grupe Islamska država u Siriji.

XS
SM
MD
LG