Dostupni linkovi

Orhan Pamuk: U Turskoj vlada atmofera straha


Turski pisac i nobelovac Orhan Pamuk izjavio je u intervjuu listu "Hurijet" da u Turskoj vlada atmosfera straha i optužio tursku vladu da vrši pritisak na medije i maltretira novinare.

"Najgore od svega je to što postoji strah. Mislim da se svi plaše, a to nije normalno. Sloboda izražavanja je pala na vrlo nizak nivo", rekao je Pamuk koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu za književnost.

On je optužio vladu da vrši pritisak na medije, a naročito je kritikovao maltretiranje novinara, prenosi AFP.

"Mnogi prijatelji su mi rekli da je taj i taj novinar ostao bez posla. Sada su maltretiranju izloženi čak i novinari koji su bliski vladi", kazao je 62-godišnji pisac koji je često dolazio u sukob sa turskim vlastima.

On je, takođe, izrazio razočaranost zbog nedavnih izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je rekao da muškarci i žene nisu jednaki. Pamuk je rekao da je se u njegovom tek objavljenom romanu "Nešto čudno u mojoj glavi" radi o represiji koju trpe žene u Turskoj.

Pamuk, prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu, poznat je po romanima kao što su "Sneg" i "Zovem se Crvena". Njegove knjige su prevedene na više od 60 jezika.

XS
SM
MD
LG