Dostupni linkovi

Stokholm: Sukobi policije i izgrednika, 11 privedenih


U siromašnom predgrađu Stokholma, Ragsvedu, u noći između subote i nedelje izbili su nemiri u kojima su huligani gađali policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima, što je za posledicu imalo privođenje 11 ljudi zbog izazivanja nemira i podmetanja požara.

Portparol stokholmske policije Kjel Lindgren je izjavio da se za sada ne zna ko su izgrednici, ali je dodao da su četvorica od 11 privedenih mlađi od 18 godina, preneo je Rojters.

"U najnovijim protestima je neobično to što se čini da su oni planirani unapred", izjavo je Lindgren i dodao da su Molotovljevi kokteli i gomile kamenica već bili pripremljeni za upotrebu kad je policija stigla na lice mesta, kao i da je 30 demonstranata bilo maskirano.

U neredima niko nije povređen, ali je zapaljeno desetak automobila, a oštećeno je i nekoliko policijskih vozila.

U maju su u drugom predgrađu Stokholma, Husbiju, mladi imigranti pokrenuli protest nakon što je policajac ubio jednog Portugalca. Tokom tih nemira, koji su trajali čak nedelju dana, u švedskoj prestonici je zapaljeno više stotina automobila.

Poput Husbija, u Ragsvedu takođe živi veliki broj imigranata, a analitičari procenjuju da bi novo nasilje u delovima grada sa većim brojem stranaca moglo da poveća podršku glasača desničarskoj anti-imigracionoj stranci Švedske demokrate na prevremenim izborima, zakazanim za 22. mart sledeće godine.

XS
SM
MD
LG