Dostupni linkovi

EU će pozvati Tursku da ne podriva sankcije Rusiji


Evropska unija će tokom posete visokih evropskih zvaničnika Ankari naredne sedmice pozvati Tursku da ne podriva sankcije uvedene Rusiji i zatražiti bližu saradnju te države u borbi protiv ekstremista Islamske države, prenosi Tanjug.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han i komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanides otputovaće u ponedeljak u dvodnevnu posetu Turskoj, prvu posetu jedne visoke evropske delegacije Turskoj za više godina, usmerenu da pruži novi podsticaj često zategnutim odnosima Turske i EU.

Poseta pada samo nedelju dana posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj, tokom koje je Moskva objavila da prekida projekat gasovoda Južni tok i imenovala Tursku kao poželjnog partnera sa alternativni gasovod, preneo je Rojters.

Turska se nije pridružila sankcijama Zapada uvedenim Rusiji zbog ukrajinske krize.

Zvaničnici EU nastavljaju sa pritiscima na Tursku da se pridruži sankcijama ili da bar ne koristi situaciju izvozom zabranjenih proizvoda u Rusiju, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Predstavnici EU, takođe, žele da razgovaraju o potrebi bliže saradnje sa Turskom u borbi protiv IS i drugih ekstremističkih grupa, nastojanjima da im se ukine finansiranje i zaustavi priliv stranih boraca.

Na hiljade Evropljana je otišlo da se bori u Siriji, na strani IS ili drugi grupa, a Turska je ključna tranzitna tačka.

Turski zvaničnici smatraju da vlade članica EU treba da urade više kako bi zaustavile strane borce da putuju u ovaj region.

XS
SM
MD
LG