Dostupni linkovi

Merkel: Rusija pokušava da poveća uticaj na zapadni Balkan


Nemačka kancelarka Angela Merkel optužila je Moskvu da pokušava da učini zemlje zapadnog Balkana ekonomski i politički zavisnima od Rusije, kako bi u tom regionu povećala svoj uticaj.

Merkelova je u intervjuu listu "Velt am Zontag" takođe optužila Rusiju da se meša u unutrašnje poslove određenih zemalja koje žele da imaju bliskije odnose sa Evropskom unijom.

"Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri naša istočna suseda koji su doneli suverene odluke da potpišu sporazume o pridruživanju sa EU", rekla je kancelarka, preneo je Rojters.

"Rusija pravi probleme svim tim trima zemljama", istakla je nemačka kancelarka, ukazujući na "zamrznute konflikte" u regionima koji traže otcepljenje poput Pridnjestrovlja, Abhazije i Južne Osetije, kao i na mešanje Rusije u konflikt na istoku Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca potpisao ugovor o strateškom partnerstvu sa Abhazijom, koja traži nezavisnost od Gruzije, što je naišlo na oštre kritike NATO i EU.

Merkelova je u intervjuu nedeljnom izdanju "Velta" takođe stala u odbranu svoje odluke donesete na samitu NATO 2008. godine da Ukrajina i Gruzija ne postanu kandidati za članstvo te vojne organizacije, ali je ponovo ukazala na posvećenost NATO-a odbrani zemalja istočne Evrope poput Poljske i baltičkih zemalja, koje jesu članice Severnoatlantske alijanse.

"Nema razloga da se priča o ratu na Baltiku. Ali bez obzira na to, član 5 ugovora o NATO, koji navodi da je napad na jednu članicu ujedno i napad na čitavu Alijansu, i dalje stoji", istakla je kancelarka.

XS
SM
MD
LG