Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti širom SAD


Demonstracije zbog odluke suda u Njujorku da ne bude optužen policajac koji je prilikom hapšenja ugušio nenaoružanog Afroamerikanca nastavljene su širom SAD, a u Kaliforniji je izbilo nasilje kada su maskirani demonstranti počeli da razbijaju prozore i izloge i gađaju policiju raznim predmetima.

Portparolka policije u Berkliju Džen Kouts je izjavila da je jedan policajac lakše povređen u subotu uveče kada su neki demonstranti gađali policajce kamenicama i drugim objektima.

Ona je rekla da su prostorije nekoliko firmi opljačkane i oštećene. Policija je upotrebila suzavac i dimne bombe da rastera demonstrante, javio je radio KCBS.

Hiljade demonstranata mirno protestuju u Njujorku i drugim mestima od kada je velika porota u sredu objavila da neće podići optužnicu protiv belog policajca koji je odgovoran za smrt Afroamerikanca Erika Garnera koji se ugušio prilikom hapšenja kada ga je policajac "držao u kragni".

Garner je bio astmatičar i poslednje reči koje je izgovorio glasile su: "Ne mogu da dišem". Njegovo hapšenje zbog prodaje švercovanih cigareta snimljeno je kamerom.

Ostali protesti su počeli ranije nakon što je velika porota u Misuriju odlučila da ne optuži belog policajca koji je ubio nenaoružanog crnog 18-godišnjeg mladića Majkla Brauna.

U Sijetlu je u subotu nekoliko stotina ljudi prošetalo centrom grada do sedišta policije. Jedna grupa se odvojila od ostalih demonstranata i pokušala je da siđe sa trotoara na ulicu.

Policija je saopštila da su neki demonstranti gađali kamenicama policajce koji su im blokirali ulaz u policijsku stanicu. Sedam osoba je uhapšeno tom prilikom.

XS
SM
MD
LG