Dostupni linkovi

Khan: Različitosti su snaga BiH, a ne slabost


Bosna i Hercegovina mora otkočiti put ka članstvu u Evropskoj uniji, pratiti napredak s državama regiona jer je i BiH evropska zemlja koja pripada zajednici evropskih zemalja, dok njene različitosti trebaju vidjeti kao snagu, a ne slabost - kazao je danas u intervjuu za Agenciju FENA poslanik Evropskog parlamenta i izvjestitelj u sjeni za BiH u grupaciji socijalista i demokrata (SD) Afzal Khan.

Boravi u Bosni i Hercegovini prvi put da bi se upoznao o prilikama u našoj zemlji, a u razgovoru je posebno naglasio da se politički lideri države moraju izdići iznad etničkih razlika i jasno izraziti stav da je budućnost ove zemlje u Evropskoj uniji.

Khan ističe da je sada važno iskoristiti novo rukovodstvo kako u Evropskoj uniji nakon održanih izbora, tako i u BiH u kojoj su održani opći oktobarski izbori, te je važno u ovom trenutku usredotočiti se na veoma potrebne reforme.

U tom kontekstu naglasio je izuzetnu važnost britansko-njemačke inicijative dodajući da postoji hitna potreba za provedbu društveno-ekonomskih reformi koje su potrebne bh. građanima i koje se odnose na njihove svakodnevne živote.

"Također, od izuzetnog je značaja da se osigura da pravosudni sistem bude slobodan od političkog uticaja te da se imenovanja osoba na odgovorne funkcije vrše na osnovu zasluga. Nećemo vidjeti nikakav napredak, ukoliko se odgovorni ne uhvate ukoštac s nepotizmom i korupcijom", stava je Khan.

XS
SM
MD
LG