Dostupni linkovi

Orionov probni let uspešno okončan


Svemirska letelica Orion vratila se na Zemlju, čime je uspešno realizovan jedan od najvažnijih koraka čoveka ka snu o sletanju na Mars.

Orion je lansiran u 13.07 po našem vremenu iz Kejp Kanaverala i obišao našu planetu pre spuštanja u Pacifik.

Na ovom kratkom probnom ispitani su neki ključni sistemi letelice, koja je dizajnirana da jednog dana odnese čoveka na Mars.

U četvrtak je zakazano lansiranje Oriona moralo da bude odloženo na 24 sata, ali danas je sve išlo po planu. U desetom minutu leta Orion je dostigao brzinu od 24.140 kilometara na sat, što je bilo dovoljno za ulazak letelice u Zemljinu orbitu. Orion je dostigao visinu od 5.800 km (što je 15 puta veća visina od one na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica) i tokom 4,5 sata probnog leta obišao Zemlju dva puta.

Dva američka ratna broda će pomoći NASA u odvoženju kapsule svemirskog broda iz okeana. Tokom tog prvog leta, na brodu neće biti astronauta, ali će let svakako pomoći u otklanjanju svih potencijalnih propusta.

Iako na njemu nije bilo ljudi, Orion nije leteo prazan. Nosio je imena više od milion ljudi na jednom minijaturnom mikročipu. Takođe, na njemu je bio i deo fosila T-reksa, ali i raznorazne zastave, novčići, poezija i muzika.

XS
SM
MD
LG