Dostupni linkovi

Posthumna nagrada Mirku Đorđeviću


Nagrada "Dobar primer Novog optimizma" ove godine posthumno je dodeljena sociologu religije, književniku, esejisti i prevodiocu Mirku Đorđeviću.

Đorđević je preminuo 18. aprila 2014. godine, a skup posvećen njemu biće održan u Zrenjaninu u sredu, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Mirko Đorđević je bio član Foruma pisaca, PEN kluba i dobitnik nagrada "Konstantin Obradović" za unapređenje i širenje kulture ljudskih prava, "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost, "Vukove povelje" za vrhunska ostvarenja u istraživanju nacionalne kulture i pedagoške baštine i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine.

Bio je član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i potpredsednik Pokreta "Novi optimizam".

Pokret "Novi optimizam" zalaže se za kritičko mišljenje i njegovo javno ispoljavanje i zagovara pravo na različitost, kao vrhunsko pravo svake individue, i podstiče solidarnost među ljudima.

Nagrada je ustanovljena 2005. godine, a među dobitnicima su glumica Mirjana Karanović, kikindska Televizija VK, Ivana Dulić Marković, zrenjaninska Muzička škola "Josif Marinković", članovi beogradskog rege sastava "Del Arno Band", autori i glumci serijala "Državni posao", novinar nedeljnika "Vreme" Dragan Todorović.

XS
SM
MD
LG