Dostupni linkovi

Niže cijene nafte


Cijene barela nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima, pritisnute odlukom Saudijske Arabije o sniženju zvaničnih prodajnih cijena za klijente u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Aziji.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 64 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 69 dolara. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 54 centa, od 66,27 dolara, prenosi SEEbiz.

Samo sedmicu nakon što je otklonila zahtjeve za smanjenjem proizvodnje na nivou Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Saudijska Arabija snizila je zvanične prodajne cijene na američkom i azijskom tržištu, što neki analitičari smatraju daljim zaoštravanjem bitke za tržišni udio.

"To pritiska tržište jer pokazuje da OPEC nije spreman da prekine svoj cjenovni rat. Što niža cijena, to bolje - to je nova paradigma za OPEC", kazao je analitičar Commerzbanka, Eugen Weinberg.

Cijene su u proteklih šest mjeseci pale gotovo 40 odsto, spustivši se ove sedmice na najniži nivo u pet godina pod pritiskom prekomjernog snabdijevanja koja je rezultat procvata proizvodnje nafte iz škiljca u SAD-u.

Tako rast u Kini posustaje, a eurozona balansira na rubu recesije.

Njemačka centralna banka danas je prepolovila prognoze ekonomskog rasta za narednu godinu, na jedan odsto.

Izuzetak je SAD koji bilježi snažan oporavak, kao što pokazuju i najnoviji podaci o otvorenih čak 321 hiljadu novih radnih mjesta u novembru.

“Pritom bi niže cijene nafte mogle podržati globalni ekonomski rast i ojačati kupovnu moć potrošača u SAD-u”, podsjetio je Jade Fu iz londonskog Investment Managementa.

On smatra da je očekivani podsticaj od pada cijene nafte za američke potrošače veći od rizika po energetski sektor, što je dobra vijest za globalni rast.

OPEC je objavio da je cijena barela korpe njene nafte u četvrtak iznosila 67,31 dolara, što znači da je porasla 1,04 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

XS
SM
MD
LG