Dostupni linkovi

EU komesar: Južni tok se može obnoviti ali po EU pravilima


Novi komesar za energiju Evropske komisije, rekao je za Radio Slobodna Evropa, da bi Rusija mogla oživjeti projekat gasovoda Južni tok ako slijedi pravila EU.

U intervju za naš program, 5. decembra, Maros Sefcovic rekao da je EU spremna razgovarati o projektu gasovoda ispod Crnog mora u Evropu, ali da Rusija mora poštovati energetska pravila EU i odustati od tužbe pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, najavio je naglo 1. decembra, da Rusija odustaje od Južnog toka i okrivio EU zbog toga, jer je "evropsko protivljenje projektu prisililo Kremlj da "digne ruke" od gasovoda.

EU odbacuje te optužbe.

Sefcovic je rekao "mi smo spremni razgovarati o projektu s ruskom stranom, ali, naravno, mislim da jedna treba biti jasna.Moraju povući tužbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom, i trebali bi biti spremni da se EU zakoni primjenjuju u ovom projektu ".

Brisel je insistirao na tome da se ruski Gazprom, pod kontrolom države, pridržava pravila iz "trećeg energetskog paketa," EU, kojim se zahtijeva razdvajanje proizvodnje i prodaje od prenosne mreže, a što projekat Južni tok nije ispunjavao.

XS
SM
MD
LG