Dostupni linkovi

EU razmatra novi dobavni pravac plina za BiH


Bosna i Hercegovina je od svih država regije u najnepovoljnijoj energetskoj situaciji. Europska unija razmatra da u listu svojih energetskih prioriteta uvrsti i interkonekciju plinovoda na točki Slavonski Brod – Brod u Bosni i Hercegovini. Iako se i tu potencijalno radi o ruskom plinu preko Ukrajine, novi bi dobavni pravac poboljšao i stabilizirao opskrbu BiH plinom.

Bosna i Hercegovina mogla bi dobiti novi dobavni pravac plina, kojim bi se dodatno osigurala stabilnost opskrbe.

Kako RSE doznaje u kompetentnim energetskim krugovima u Zagrebu, na sljedeću listu plinskih pravaca od zajedničkog interesa Europske unije mogla bi biti uvrštena i interkonekcija između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na lokaciji Slavonski Brod – Brod (Bosna i Hercegovina).

Uvrštenje ovog za Bosnu i Hercegovinu strateškog projekta na listu Europske unije upravo se razmatra u Bruxellesu.

Od svih država nastalih raspadom SFRJ, Bosna i Hercegovina je u najnepovoljnijoj energetskoj situaciji, jer nema dovoljno vlastitih izvora energije, a ima svega jednu konekciju, i to prema Srbiji.

Stručnjaci kažu kako bi ova interkonekcija poboljšala i stabilizirala opskrbu Bosne i Hercegovine plinom, ali da se još uvijek radi o ruskom plinu preko Ukrajine, samo novim dobavnim pravcem. Za naš radio govori energetski stručnjak Igor Dekanić.

„Zapravo, prava diversifikacija za Bosnu i Hercegovinu bila bi južna interkonekcija preko Ploča opet na hrvatski transportni sustav koji je došao do Splita i planira se produljenje do Dubrovnika , vezano s jedne strane uz projekt Jadransko – jonskog plinovoda, a sa druge strane uz mogućnost dobijanja plina iz LNG terminala na Krku. To bi onda za Bosnu i Hercegovinu bio doista novi pravac i novi plin.“

XS
SM
MD
LG