Dostupni linkovi

Mogherini i Hahn stigli u BiH


Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn počeli su jutros u Sarajevu, susretom s predstavnicima organizacija civilnog društva, službenu posjetu BiH.

Oni će se tokom dana sastati s čelnicima institucija BiH, političkih stranaka i članovima organizacija civilnog društva da bi razgovarali o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

Mogherini je uoči posjete Sarajevu kazala da BiH nakon nedavno održanih izbora ima priliku da ponovo nastavi proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU.

Komesar Hahn je naglasio da se ovom posjetom želi iskazati podrška Evropske unije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i potvrditi opredjeljenje EU za napredak u ostvarivanju perspektive članstva u EU.

Prema protokolu posjete visoki dužnosnici Evropske komisije nakon susreta s članovima organizacija civilnog društva sastat će se s članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Planiran je i susret sa čelnicima političkih stranaka u BiH te s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

XS
SM
MD
LG