Dostupni linkovi

Druga noć prosvjeda u New Yorku


Drugu noć zaredom u New Yorku su održani uglavnom mirni prosvjedi pošto je u srijedu velika porota odlučila da neće podizati optužnicu protiv bijeloga policajca koji je nedopuštenim zahvatom gušenja u srpnju na ulici ubio 43-godišnjeg afroamerikanca, prenosi Hrt.hr.

Prosvjedi u New Yorku i drugim američkim gradovima zbog odluke suda da kazneno ne goni policajca Daniela Pantalea uslijedili su devet dana nakon što je slična presuda u slučaju u kojem je bijeli policajac ubio afroameričkog tinejdžera u predgrađu St. Louisa Fergusonu potaknula niz nasilnih prosvjeda diljem SAD-a.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder obećao je da će se provesti puna istraga o slučaju u New Yorku, koji je zajedno sa slučajem u Fergusonu potaknuo veliku javnu raspravu o postupanju američke policije prema Afroamerikancima i drugim manjinama.

Tisuće prosvjednika hodale su sinoć ulicama Manhattana, povremeno zaustavljajući promet na newyorškim ulicama. Napetosti su porasle kad se oko 3.000 ljudi okupilo na Times Squareu nešto prije ponoći, gdje ih je policija pokušavala ukloniti s kolnika. Prosvjednici su izvikivali parole protiv policije ali nije bilo nasilnih sukoba. Više desetaka osoba je uhićeno.

Prosvjednici su se okupljali i u drugim dijelovima Manhattana i Brooklyna, te su hodali ulicama blokirajući promet i verbalno se sukobljavali s policajcima koji su bili napadno suzdržani.

XS
SM
MD
LG