Dostupni linkovi

Mogherini i Hahn danas u posjeti BiH


Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, i Johannes Hahn, komesar za politiku susjedstva i proširenja, posjetit će danas Bosnu i Hercegovinu, najavljeno je iz Evropske komisije.

Tokom posjete oni će se sastati sa čelnicima bh. institucija, političkih stranaka i građanskog društva da bi raspravljali o reformama i procesu evropske integracije zemlje.

"Nakon nedavnih izbora u BiH sada postoji prilika za zemlju da ponovo počne da se kreće na reformskom putu radi odgovora na očekivanja građana i nastavka na putu prema EU. Tokom posjete mi ćemo tražiti od novog čelništva zemlje da uvidi kako postoji politička volja za pokretanje procesa koji bi vratio zemlju na pravi put. Ukoliko je novo rukovodstvo BiH spremno da se angažuje na reformskoj agendi, EU je također spremna da se angažuje", izjavila je Mogherini uoči posjete Sarajevu.

Komesar Hahn je kazao da je cilj posjete da ponove podršku EU Bosni i Hercegovini ka integracijskom putu i potvrde svoje obavezivanje na napredak evropske perspektive zemlje.

XS
SM
MD
LG