Dostupni linkovi

Coco Chanel bila nacistički špijun


Televizijski dokumentarac snimljen u Francuskoj iznio je dokaze koji tvrde da je modna dizajnerka i ikona Gabrielle Coco Chanel davala informacije nacističkoj vladi tokom Drugog svjetskog rata.

Dokumentarac po imenu "Sijenka sumnje" ("L’Ombre d’un Doute") koji se emitovao na državnom kanalu "France 3" objavio je arhivska dokumenta francuskog Ministarstva odbrane koja pokazuju da je Coco radila za Abver, nacističku informacionu službu.

Ovo otkriće nije sasvim novo – u knjizi iz 2011, koju je napisao američki istoričar Hal Von, govori se o njenoj aferi sa oficirom Abvera, baronom Hans Gunther von Dincklage, kao i o njenim operacijama u svojstvu agenta F-7124. Međutim, ono što je fascinantno je da se o ovome govori na nacionalnoj televiziji, budući da se radi o tabu temi u modernoj Francuskoj, navodi britanski Times.

U programu je spomenut i napet odnos koji je Coco Chanel imala sa Jevrejima, kojima je još 1924. godine prodala svoj posao sa parfemima – ona je pokušavala da ga uz pomoć nacista vrati pod svoju kontrolu.

Ovaj dokumentarni film takođe navodi da je Coco 1943. godine bila poslata u Madrid, u pokušaju da sklopi primirje sa britanskim zvaničnicima koji su bili tamo stacionirani. Winston Churchil joj nije odgovorio.

Program je takođe istražio živote drugih istaknutih francuskih ličnosti iz tog vremena, koje su živjele pod nacističkom okupacijom – uključujući umjetnike poput Edith Piaf, Maurice Chevalier i Sacha Guitry.

Kako prenosi "France24", dokumentarac je dobio dobre kritike zbog realističkog prikazivanja teških izbora sa kojima su se suočavali oni koji su živjeli pod nacističkom kontrolom.

XS
SM
MD
LG