Dostupni linkovi

UN počele istragu o udarima na njene kancelarije u Gazi


UN su počele istragu o izraelskim napadima izvršenim ljetos tokom sukoba u Gazi u kojima su pogođene ustanove pod pokroviteljstvom svjetske organizacije.

Istraga se provodi i o tome zašto su palestinski militanti skladištili naoružanje u tim objektima.

Tim istražilaca UN doputovao je danas u Gazu radi istrage, tri mjeseca nakon okončanja sukoba. Istražioci su se ranije sastali sa izraelskim predstavnicima u Jerusalimu.

Očekuje se da će istraga trajati tri sedmice.

"Istražioci će posjetiti pogođene lokacije, sastaće se sa akterima i razgovarati sa njima. Posebna pažnja obratiće se na kršenja neutralnosti prostorija UN", istakao je direktor operacija za humanitarnu pomoć i rad UN u Gazi, Robert Tarner.

Tokom sukoba u julu i avgustu, izraelska artiljerija i tenkovi pogodili su najmanje šest ustanova pod pokroviteljstvom UN, a od eksplozija je poginulo oko 30 palestinskih civila koji su se skrivali u tim prostorijama.

Izrael je saopštio da se vjerovalo da su militanti koristili te prostorije kako bi odatle ispaljivali rakete na teritoriju jevrejske države.

Istovremeno, otkriveno je da je Hamas u nekoliko škola pod okriljem UN skladištio rakete, što je izazvalo kritike iz Izraela.

Izrael i Hamas, koji pod kontrolom drži Gazu, najavili su da će u potpunosti sarađivati u istrazi koju je oformio generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

XS
SM
MD
LG