Dostupni linkovi

Tadić: Greše oni koji misle da je kraj Južnom toku


Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je agenciji Beta da je uveren da će projekat gasovoda Južni tok biti nastavljen i da najviši srpski zvaničnici treba da razgovaraju sa Rusijom o tome.

On je istakao da u slučaju kada postoji tako velika količina gasa u Rusiji, a sa druge strane potreba u Evropi da se snabdeva tim energentom, oni koji zaključuju da od Južnog toka nikada ništa neće biti - greše.

Tadić je podsetio da energetski sporazum Srbije i Rusije pored prodaje Naftne industrije Srbije (NIS), podrazumeva i izgradnju gasnih skladišta i mreže gasovoda koja bi Srbiju povezivala sa drugim zemljama i omogućila da bude transportni činilac za taj strateški energent.

On je rekao i da je poslednji put kada je kao predsednik Srbije, razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, postavio pitanje šta će biti ukoliko ne dođe do izgradnje Južnog toka, a Putin rekao da će predsednici država razgovarati o rešenjima i alternativama.

Tadić je istakao da bi o pitanju Južnog toka i premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Niklolić morali da razgovaraju sa predsednikom Rusije, pogotovo što sada Srbija ima strateško partnersto sa Rusijom.

Kako je naveo, to bi eventualno mogla da bude niža cena ruskog gasa, čime bi se nadomestila neostvarena dobit Srbije, ili neke druge ruske investicije.

XS
SM
MD
LG