Dostupni linkovi

Gasprom gradi gasovod ka Turskoj


Ruska kompanija Gasprom i turska naftno-gasna korporacije Botas potpisali su u Ankari Memorandum o razumevanju za izgradnju podvodnog gasovoda od Rusije do Turske, koji će ići po dnu Crnog mora.

Kako je saopštio Gasprom, taj memorandum su juče potpisali predsednik Upravnog odbora te kompanije Aleksej Miler i predsednik Borda direktora Botasa Mehmet Konuk u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Precizira se da će budući gasovod imati kapacitet 63 milijarde kubinih metara gasa, od čega će 14 milijardi biti za turske potrošače, dok će skoro 50 milijardi kubnih metara biti transportovano do granice između Turske i Grčke, gde će biti organizovana isporuka.

Turska je trenutno drugo po veličini tržište prodaje za Gasprom, odmah iza Nemačke. Gasprom je 2013.godine Turskoj isporučio 26,7 milijardi kubika prirodnog gasa.

Turska dobija prirodni gas preko "Plavog toka" i transbalkanskih gasovoda.

Gasovod "Plavi tok" koji se proteže po dnu Crnog mora od 2003. obezbeđuje direktnu godišnju isporuku oko 16 milijardi kubika ruskog prirodnog gasa do turskih potrošača. Više od 110 milijardi kubika je isporučeno preko tog gasovoda otkad je pušten u rad.

XS
SM
MD
LG