Dostupni linkovi

Dačić kritikovao EP zbog rezolucije o Šešelju


Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Evropskom parlamentu u Briselu da je istorijski prioritet srpske vlade i Srbije da postane članica EU, ali
je zamerio poslanicima EP što su u nedavnoj rezoluciji o Vojislavu Šešelju pripisali srpskim vlastima da se nisu ogradile od njegove politike i poruka.

Dačić je istakao da je puštanje Šešelja iz haškog suda imalo za cilj destabilizaciju Srbije, ali i da se Srbija potpuno promenila, dodajući da Vlada Srbije i on lično naglašavaju da su Šešelj i njegova politika prošlost.

Na primedbe mahom hrvatskih poslanika EP u raspravi o Zapadnom Balkanu, Dačić je odgovorio da srpske vlasti ne mogu goniti Šešelja zato što je u toku postupak protiv njega u Haškom tribunalu.

Dačić je rekao da je "pravni cirkus oko Šešelja Srbiji nametnut od Haškog tribunala", da "Srbija u tome nije učestvovala" i kako je rekao, njegov i stav srpske vlade jeste da nema nikakve šanse za Šešeljevu politiku u Srbiji.

Dačić je takođe podsetio da nije govorio o tome kad je Haški tribunal oslobodio albanske, hrvatske i bošnjačke ratne komandate i da EP zato ne može da osuđuje Srbiju zbog puštanja Šešelja.

XS
SM
MD
LG