Dostupni linkovi

Jazev: Pretegli politički motivi u EU


Odustajanje od projekta "Južni tok" je prinudna odluka doneta zbog stava Evropske unije (EU), izjavio je danas predsednik Komiteta Državne Dume za prirodne resurse Valerij Jazev.

On je Radiju Komersant FM rekao da bi "po mišljenju svih eksperata EU", "Južni tok" povećao energetsku bezbednost. "Ali, politički motivi su pretegli - bojazan Evrope da će konačno sesti na rusku iglu", rekao je Jazev.

Naveo je da je odustajanje od projekta "odgovorno i hrabro rešenje" predsednika Vladimira Putina.

Po oceni Jazeva, Gasprom će od uloženih skoro pet milijardi dolara izgubiti tek trećinu, jer je uloženo u geološka istraživanja, kupovinu opreme, koji su ionako potrebni, te neće propasti.

Na pitanje šta će se desiti sa investicijama nemačkih i italijanskih koncerna, on je rekao da ih Rusija neće obeštetiti, jer je projekat osiguran. "To je stvar osiguravajućih kuća - da kompenzuju dohotke svih učesnika tog projekta", kazao je Jazev.

Ruski predsednik Vladimir Putin i čelnik državne gasne kompanije Gasprom, Aleksej Miler su juče saopštili da Rusija obustavlja projekat gasovoda koji je trebalo da ruski gas preko Crnog mora dovede do južne Evrope, zbog toga sto EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

XS
SM
MD
LG