Dostupni linkovi

NGOs: TV Prva da se izvini žrtvama silovanja


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i 11 nevladinih organizacije iz Srbije osudilo je danas nastup voditelja Ivana Ivanovića u njegovoj emisiji na TV Prva, u okviru koje je ispričao "vic" o silovanim Bosankama.

Udruženja novinara su u saopštenju zatražila od Republičkog tela za elektronske medije (REM) da hitno reaguje i na odgovarajući način sankcioniše taj "više nego neukusan televizijski nastup", a od TV Prva da se izvini svim žrtvama silovanja.

NUNS i NDNV su podsetili na procene da je u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine silovano više desetina hiljada žena. Sistematsko silovanje i seksualno ropstvo u vreme rata predstavljaju zločin protiv čovečnosti.

"'Šala' koju je ispričao Ivan Ivanović predstavlja posebnu uvredu za žrtve silovanja kojima je pravda do danas ostala uskraćena", ocneili su NUNS i NDNV.

Ivan Ivanović sinoć se na svom Tviter nalogu izvinio svima koje je uvredilo njegovo obraćanje.

"Izvinjavam se svima koje je uvredilo moje obraćanje u petak. Veliki sam protivnik rata i nasilja. Očigledno ne poznajem dovoljno prilike u BiH", napisao je Ivanović.

XS
SM
MD
LG