Dostupni linkovi

UN: Jeftino gorivo ugrožava “zelene” investicije


Pad cena nafte povećava rizik da će ulaganja u fosilna goriva biti znatno veća nego u obnovljive izvore energije, saopštila je Kristijana Figueres, šef Sekretarijata UN o klimatskim promenama na sastanku 190 zemalja o usporavanju zagrejavanja planete.

Nestabilnost cene nafte je "jedan od glavnih razloga zbog kojih moramo da nastavimo sa prelaskom na obnovljivu energiju", jer neće biti nepredvidljivih troškova kada turbine za vetar ili solarne ploče budu napravljene, rekla je Figueresova na konferenciji za novinare.

"Postoji veliki rizik od sve veće realizacije investicija u fosilna goriva", naglasila je ona i pozdravila odluku nemačke komapnije "E.ON" da odustane od gradnje elektrana i preusmeri se na obnovljivu energiju i električne mreže.

Drugi stručnjaci smatraju da bi cena nafte mogla da uspori neke investicije u obnovljive izvore energije i da izvoznici fosilnog goriva, poput Rusije i Saudijske Arabije, možda neće biti spremni za ustupke na razgovorima o klimi zbog straha da će im to umanjiti zaradu.

Sastanak u Limi traje do 12. decembra, a učesnici se nadaju da će na nivou UN postići sporazum za 2015. godinu o usporavanju klimatskih promena, najviše zahvaljujući ciljevima koje su Kina, SAD i EU odredile u pogledu smanjenja emisije štetenih gasova.

XS
SM
MD
LG