Dostupni linkovi

Beograd: Konferencija povodom 30. godišnjice smrti Fukoa


Grupa za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuje međunarodnu konferenciju od 5. do 7. decembra u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu, povodom 30. godišnjice smrti Mišela Fukoa, jednog od najuticajnijih francuskih mislilaca XX veka.

"Imajući u vidu baštinu angažovane praksisovske misli, koja je i utemeljila Institut za filozofiju i društvenu teoriju 1992. godine, vraćamo se angažovanosti kao pojmu koji zahteva temeljno preispitivanje u savremenom društvu Srbije, ali i šire. Šta je društvena angažovanost, ko je angažovan i na koji način, i kakvi su učinci angažovanog mišljenja i delovanja? Obraćamo se naučnoj zajednici koja bi trebalo da podstiče kritičko mišljenje i aktivno radi na širenju opsega javnih rasprava i učešća u društvenom životu", navodi se u saopštenju.

Konferencija se stoga fokusira upravo na preispitivanje javnog angažmana: kako promeniti političke, ekonomske, društvene i institucionalne režime proizvodnje istina, kako ih je Fuko nazivao.

Program konferencije uključuje 26 sesija sa 150 učesnika iz celog sveta. Konferenciju će otvoriti Erik Fasan (Eric Fassin) predavanjem na temu The Politics of Actuality: Biopower, Racial Democracy and the Racionalization of Sex. U toku tri dana trajanja konferencije, učesnici će govoriti o različitim aspektima društva i teorije, kroz prizmu Fukoove misli. Teme uključuju feminizam, biopolitike, kritike neoliberalizma, teorije suverenosti, disciplinarnih institucija, novih medija i mnoge druge.

XS
SM
MD
LG