Dostupni linkovi

Haško tužilaštvo traži povratak Šešelja u pritvor


Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas da raspravno veće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji.

U podnesku tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donelo raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti).

"Očigledno je da je poverenje raspravnog veća u Šešeljevo ponašanje bilo bez osnova. On je izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal. On je zapretio ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom. On je jasno pokazao da njegovo zdravstveno stanje nije prepreka davanju neprihvatljivih javnih izjava koje su pođarivačke i
uvredljive za zajednice žrtava. Takođe, dao je izjave koje dovode u pitanje procenu rapravnog veća o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja", piše u podnesku tužilaštva.

Srbija je, kako se dodaje, "potvrdila da će dati neophodne garancije samo ako Šešelj potvrdi da će se pridržavati propisanih uslova. Kao što je sudija Nijang (Niang) primetio, raspravno veće je, odlukom da pusti Šešelja bez takvog obavezivanja, stavilo srpske vlasti u 'neugodan i čudan položaj'".

Šešeljevo ponašanje, prema tužilaštvu, pokazuje da je bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, nepohodno strogim uslovima regulisati eventualno buduće privremeno oslobađanje. To bi bili uslovi koji su važili i za sve druge optužene koji su puštani na privremenu slobodu.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zlocine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

XS
SM
MD
LG