Dostupni linkovi

Šulc: Zategnuta situacija sa Rusijom ne sme izmaći kontroli


Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da sa Rusijom postoji "zategnuta situacija" koja ne sme da izmakne kontroli.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", kazao da je Rusija članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i u obavezi je da brani međunarodno pravo i da nema slobodu da ga krši.

"Kada se tako nešto dogodi onda se mora reći - dosta je bilo, tako ne može dalje. Put ka sankcijama je bio dug, ali su na kraju bile neizbežne. Rusija je naša susedna zemlja i ne može se za jedan dan, čarobnim štapićem, promeniti. Vladimir Putin uz to ima jaku podršku stanovništva, zbog čega moramo da pronađemo "modus vivendi"", objasnio je Ssulc.

Kao nemački socijaldemokrata, kako je kazao, on je za put Vilija Branta - promene kroz približavanje, jer što je demokratija bliža autoritarnom režimu ona postaje opasnija po režim.

Takođe je Šulc istakao da je Rusija u suštini partner EU i da to treba i signalizirati, ali da partnerstvo funkcioniše samo na ravnopravnoj osnovi.

Na pitanje da li je uznemiren zbog Putinovog pokušaja da kreditima izradi desničarsku mrežu u Evropi on je kazao da ga raduje što su je "antigrađanski, antidemokratski i antipluralistički stav desničarsko-populističkih partija" isplivao na videlo.

XS
SM
MD
LG