Dostupni linkovi

Dačić: Dobri odnosi s Briselom i Moskvom - prednost Srbije


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da će iskustvo postkonfliktnog društva kao i dobri odnosi i sa Briselom i sa Moskvom biti prednosti Srbije tokom predsedavanja OEBS-u od 1. januara iduće godine.

Uoči godišnjeg ministarskog sastanka OEBS-a u Bazelu, Dačić je u izjavi agenciji Beta naveo da konfliktna područja zauzimaju značajno mesto na dnevnom redu te organizacije, i da nije reč samo o Ukrajini, već i o Nagorno-Karabahu, Pridnjestrovlju, Gruziji.

"Siguran sam da će, nakon našeg jednogodišnjeg predsedavanja, svima biti jasno da je takva pozicija prednost - mi i sa Briselom i sa Moskvom imamo dobre odnose, ne krijemo nameru da negujemo obe relacije, rukovođeni, uvek i pre svega, svojim nacionalnim interesima", naveo je Dačić.

On dodaje da za takav stav "i Brisel i Moskva imaju razumevanja, upravo zbog principijelne i sve uspešnije spoljne politike Srbije, čiji će fokus naredne godine biti predsedavanje OEBS-u".

Dvodnevnim ministarskim sastankom OEBS-a koji počinje u četvrtak u Bazelu, označava se kraj jednogodišnjeg predsedavanje Švajcarske.

XS
SM
MD
LG