Dostupni linkovi

Han: Evropi nije svejedeno šta se događa u Ukrajini


Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanes Han istakao je posle nedavne posete Ukrajini, da Evropi nije svejedno šta se događa u toj zemlji i da EU želi rešenje putem pregovora.

On je u intervjuu agenciji APA, kazao da je u Ukrajini primetio da građani očekivanja od vlade da dugo obećane reforme sprovede. Han je dodao da želi da podrži brzu primenu reformi. "Našim ukrajinskim partnerima u pregovorima mora biti jasno stavljeno do znanja da moraju prikazati rezultate u pogledu sprovođenja reformi, a Evropljanima da moraju pomagati Ukrajini u ovoj teškoj situaciji“, poručio je komesar iz Austrije.

S tim u vezi je najavio da će u naredne dve nedelje Evropska komisija utvrditi ciljeve za primenu reformi. “Moji eksperti će zajedno sa evropskom spoljnom službom izraditi realne ciljeve, koje je moguće meriti i onda ih dogovoriti sa ukrajinskim partnerima”, najavio je on.

Han je ukazao da su sprovedene promene u ukrajinskom zakonodavstvu, ali da se radi o tome da one moraju biti i primenjene.

U Kijevu predstavljene su konkretne mere za primenu reformi, dodajući da se radi o budžetskoj i fiskalnoj reformi, koja treba da bude primenjena do kraja godine.

Kada je reč o sankcijama u vezi ukrajinske krize, Han je rekao da one zavise od daljeg ponašanja Rusije.

Evropski komesar je najavio da će se detaljno pratiti razvoj stanja i reagovati odgovarajuće na promenu stanja.

"Nadam se da neće doći do dalje eskalacije od strane Rusije, koju nećemo gledati skrštenih ruku“, naglasio je on i poručio da EU želi rešenje putem pregovora.

XS
SM
MD
LG