Dostupni linkovi

Kosovu status posmatrača Organizacije Frankofonije


Kosovo je dobilo status zemlje članice u svojstvu posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije na sastanku u Senegalu kojem prisustvuje i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice.

Na samitu je učestvovao i veliki broj predsednika država i vlada članica ove međunarodne organizacije među kojima je bio i predsednik Francuske Fransoa Oland.

Zajedno sa Jahjagom ovom samitu je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

Zahvaljujući se prisutnima nakon odluke o prijemu Kosova Jahjaga je rekla da je zahvalna svakoj zemlji članici koja je konsenzusom sa svima ostalima odlučila da Kosovo postane članica ove značajne međunarodne organizacije.

"Kao najmlađa država u Evropi mi smo opredeljeni da izgradimo građansku državu ravnopravnih građana u pravima i obavezama koje uživaju, višenacionalnu zajednicu koja je ponosna na svoja dostignuća kao što su kulturni, verski i nacionalni suživot, za viziju njenih građana da bude zemlja čclanica Evropske unije, integrisana u NATO", kazala je Jahjaga.

Sadašnja MIF je formirana 2005 godine. Njoj je prethodila Agencija za kulturnu i tehničku saradnju koja je formirana 1970. godine i koja je 1998. pretvorena u Međunarodnu agenciju Frankofonije i predstavlja države koje govore francuskim jezikom. Prema poslednjim podacima nju čini 76 država, od kojih su 56 punopravne članice i zajedno sa Kosovom 20 država sa statusom posmatrača.

XS
SM
MD
LG