Dostupni linkovi

Urugvaj: U nedjelju drugi krug predsjedničkih izbora


Kandidat vladajuće stranke i bivši predsjednik Tabare Vaskes favorit je u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će u nedjelju biti održan u Urugvaju.

Pet anketa javnog mnijenja daje prednost ljevičaru Vaskesu (74) iz koalicije Šireg fronta, ispred kandidata desnog centra Luisa Alberta Lakaljea Poua, i to za skoro 10 odsto.

Vaskes, koji je funkciju predsjednika preuzeo 2005, bio je prva osoba koja je prekinula 170-ogodišnju dominaciju Urugvajem partije Kolorado i Nacionalne stranke.

On je zastupao umjerenu ekonomsku politiku koja je Urugvaju pomogla da nadmaši susjede, dok je poboljšala život siromašnih. Funkciju je napustio 2010., u trenutku velike popularnosti, što je njegovog partijskog kolegu, Hosea Muhiku, dovelo na predsjedničko mjesto.

Sada, kako ocijenjuje agencija, izgleda da će Muhika da uzvrati uslugu, sa 70 odsto pristalica koji podržavaju i Vaskesa.

Vaskesov protivkandidat, 41-ogodišnji Lakalje Pou, kritikovao je plan koji je promovisao Muhika da u Urugvaju stvori prvo svjetsko nacionalno tržište za legalizaciju marihuanu.

XS
SM
MD
LG