Dostupni linkovi

Pusić: Hrvatska politika prema Srbiji kao i do sada unatoč Šešelju


Hrvatska vanjska politika prema Srbiji bit će ista kao i do sada, izjavila je u subotu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ali i smatra da bi bilo dobro da se srbijanske vlasti ograde od ratnohuškačkih izjava optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Pusić je reagirala na novinarsku tvrdnju kako je Šešeljev javni govor nakon privremenog puštanja iz Den Haaga i povratka u Srbiju bez obzira koliko irelevantna osoba bio, rezultirao otkazivanjem službenog puta hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Beograd.

Na pitanje kakva će biti hrvatska vanjska politika prema Srbiji u tom kontekstu Pusić je odgovorila: "Ista kao i do sada".

Milanović je zbog izostanka reakcije srbijanskih vlasti na Šešeljeve provokacije odlučio ne ići na sastanak premijera država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom 16. prosinca u Beogradu.

"Premijer je otkazao posjet kako dodatno ne bi raspirivao tu vrstu razgovora, a Hrvatsku će na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić koji je i na čelu mješovitog povjerenstva za suradnju s Kinom", navela je Pusić.

Također je rekla da je Hrvatska kineskoj strani u Zagrebu obrazložila razloge premijerovog nesudjelovanja na sastanku i potrebi da se što više doprinese smirivanju situacije u regiji.

XS
SM
MD
LG